Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γνώμη της ΠΟΚΚ για το σχέδιο απόφασης του Υπουργείου Υγείας (επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών)

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο 

Κοινοποίηση: ΕΦΕΤ, ΕΛΟΓΑΚ,Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

 

Θέμα: Γνώμη της ΠΟΚΚ για το σχέδιο απόφασης του Υπουργείου Υγείας (επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών).

Αξιότιμοι κύριοι,

  Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τις απόψεις μας, για το σχέδιο απόφασης για την νέα υγειονομική διάταξη αδειοδοτήσεων και ελέγχων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

  Είμαστε στην δυσάρεστη θέση να παρατηρήσουμε, ότι το σχέδιο απόφασης φαίνεται να έχει συνταχθεί, αγνοώντας παντελώς το ήδη εγκατεστημένο πλαίσιο αδειοδοτήσεων και ελέγχων στην χώρα, σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής.

  Το κρεοπωλείο όπως θα γνωρίζετε, δέχεται συντονισμένους ελέγχους από τον ΕΦΕΤ, τις διευθύνσεις Κτηνιατρικής και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.   Η επιστημονική κατάρτιση και η εμπειρία δεκαετιών των στελεχών των προαναφερθέντων ελεγκτικών αρχών είναι αυτονόητη και έχει αποδειχτεί στην πράξη, γεγονός που είναι γνωστό στους συναδέλφους κρεοπώλες και την αγορά. Επίσης το κομμάτι του κρέατος στην αλυσίδα τροφίμων είναι ιδιαίτερο και ελέγχεται από κάθετη Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία τουλάχιστον δεκαετίας. Για την συγκεκριμένη νομοθεσία έχουν οριστεί τα σημεία επαφής της χώρας και μέσω αυτών γίνεται η συνεχής εκπαίδευση και αναβάθμιση των ελέγχων συντονισμένα από την ΕΕ.

  Θεωρούμε ότι το σχέδιο απόφασης αγνοεί παντελώς την παρούσα οργάνωση, ιδιαίτερα στο απαιτητικό και όχι γενικό κομμάτι του ελέγχου του τροφίμου (καταλληλότητα, κυρώσεις, πρόστιμα). Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προαναφερθείσες αρμόδιες αρχές, επιτελούν το έργο τους κάτω από τις δύσκολες συγκυρίες της χώρας. Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στο σχέδιο προβλέπεται η γνωμοδότηση για την καταλληλότητα σε όλα τα είδη των τροφίμων, σαν να πρόκειται για μια απλή διαδικασία ελέγχου υλικοτεχνικών υποδομών (όπως αυτή προϋπήρχε και στην ΑΠ 96967).

   Δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε στο κομμάτι της επέκτασης των ελέγχων στην βιομηχανία τροφίμων, γιατί είναι εκτός αντικειμένου μας. Θα θέλαμε όμως να τονίσουμε ότι το επάγγελμά μας είναι το μοναδικό που έχει Δημόσια σχολή (Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος) και έχει αδειοδότηση από την Κτηνιατρική για το παρασκευαστήριο κρέατος στο κρεοπωλείο (χωρίς ποσοστά ελεγχόμενων κρεοπωλείων και υπεύθυνες δηλώσεις στους ελέγχους για νέα παρασκευαστήρια). Η αδειοδότηση του παρακείμενου χώρου στα κρεοπωλεία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαπραγματεύσεων ετών με τις αρμόδιες αρχές για την τελική μορφή της νομοθεσίας.

  Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ένας όρος που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, από κομμωτήρια μέχρι καταστήματα τροφίμων. Πιστεύουμε όμως, ότι ειδικά για τα κρεοπωλεία η συνάφεια της εκπαίδευσης των ελεγκτών και η εμπειρία των αρχών και των ελεγχομένων δεν μπορεί να επανιδρυθεί με το παρόν σχέδιο απόφασης.

  Σας επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας να εξαιρεθούμε από το αντικείμενο του σχεδίου της απόφασης και να μεταφερθεί η αδειοδότηση του Ελληνικού κρεοπωλείου στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο το κρεοπωλείο θα έχει ενιαία άδεια κρεοπωλείου και παρασκευαστηρίου από τις ορισμένες αρμόδιες αρχές. Αυτό θα οδηγήσει στην δημιουργία του Εθνικού Μητρώου κρεοπωλών, με ευρωπαϊκή υπόσταση κατ’ αναλογία του Κτηνιατρικού κωδικού έγκρισης στην βιομηχανία κρέατος (οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εμπειρία δεκαετιών στον έλεγχο και στον συντονισμό ελέγχων από την ΕΕ). Αυτή η κίνηση έχει μόνο πλεονεκτήματα που έχουμε περιγράψει σε προηγούμενη αλληλογραφία μας με τα αρμόδια υπουργεία.  Σας υπενθυμίζουμε ότι η απάντηση του Υπουργείου σας στο αίτημα μας ήταν αρνητική, χωρίς κάποια επιχειρηματολογία ως προς την ουσία του αιτήματος

Με εκτίμηση,

Από την Διοίκηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΡΟΣ

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΚΕΣΙΔΗΣ