Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστολή ΠΟΚΚ για ΦΠΑ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λαφαζάνη

 

Θέμα: Υπαγωγή του βόειου κρέατος στο συντελεστή ΦΠΑ 13%

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Διαπιστώσαμε με μεγάλη μας απογοήτευση πως, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Υπουργών, στο τελικό κείμενο του Νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή την 15/7/2015, το βόειο κρέας, καθώς και τα παρασκευάσματα κρέατος, έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ 23%.

Όπως σας είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερη επιστολή μας, το κρέας είναι είδος πρώτης ανάγκης, λόγω της απαραίτητης λήψης ως τροφής, από όλες τις ηλικίες των ανθρώπων (ανάπτυξη, ενδυνάμωση, ισορροπία), αλλά και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ως τροφής, με τα ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα που περιέχει.

Τοποθετώντας το κρέας στον χαμηλό ΦΠΑ, αυτόματα κερδίζει το κράτος από την κατανάλωση, κυκλοφορεί ευκολότερα το χρήμα στην αγορά, κερδίζουν επίσης ο κτηνοτρόφος, ο έμπορος, αλλά κυρίως ο καταναλωτής.

Αντιθέτως, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει πτώση της κατανάλωσης, λόγω της ανόδου των τιμών, και θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει επιβαρυντικά τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για το Κράτος.

Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται, η έντονη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, για την αύξηση της παραγωγής του Ελληνικού μοσχαρίσιου κρέατος και τη κτηνοτροφίας γενικότερα.

Παρακαλούμε θερμά για την παραμονή του κρέατος στο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Με εκτίμηση,

Από την Διοίκηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΡΟΣ

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΚΕΣΙΔΗΣ