Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστολή ΠΟΚΚ - 17/11/16

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αποστόλου.

Κοινοποίηση:ΕΔΟΚ,

Meat Place, Meat News, Creopolis,

Σωματεία Μέλη ΠΟΚΚ.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με αφορμή την υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, με τις ελληνοποιήσεις που έγιναν (ή όχι) από μεγάλη αλυσίδα εμπορίας κρεάτων και τον σάλο που ακολούθησε και συνεχίζει με τις δημοσιοποιήσεις αποφάσεων που δήθεν ήδη έχουν παρθεί, παρακαλούμε να δεχθείτε την ΠΟΚΚ σε συνάντηση για θέματα εφ’ όλης της ύλης άμεσα.

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε από τον τεχνικό μας σύμβουλο, πως σε ημερίδα για την «υγιεινή των σφαγείων», θίχτηκε το θέμα των ελληνοποιήσεων και μάλιστα ο κλάδος μας ήταν αυτός που μπήκε στο στόχαστρο, από επίσημα χείλη που οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί πως γίνονται ελληνοποιήσεις σε όλους τους κλάδους και δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Επειδή θεωρούμε ότι θιγόμαστε από αυτήν τη συμπεριφορά, ζητήσαμε άμεση σύγκληση του Δ.Σ. της ΕΔΟΚ, μιας και είναι η μοναδική οργάνωση που μπορεί και πρέπει να μπει μπροστάρης στη συγκεκριμένη υπόθεση, όντας η μόνη διαπιστευμένη από την Ε.Ε. άλλωστε από την αρχή για τέτοιες υποθέσεις ιδρύθηκε.

Η ιστορία των ελληνοποιήσεων αφορά το σύνολο των κλάδων του κρέατος και πρέπει να λυθεί με ανοιχτή συζήτηση και όχι μόνο με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, που θεωρούν ότι έχουν λύσει το θέμα. Η ΚΥΑ που φημολογείται ότι είναι έτοιμη για υπογραφή, δεν είναι ευρέως γνωστή σε όλους τους κλάδους. Σε παλαιότερη συνάντηση είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στα κρυφά και πως όλοι θα καταθέσουμε τις απόψεις μας, αρχικά σε κλειστές και μετά σε ανοιχτές συζητήσεις.

Τώρα λοιπόν, ζητάμε να γίνουν αυτές οι συζητήσεις και να πάρουμε κι εμείς επιτέλους κάποιες απαντήσεις, σε καυτά ερωτήματα που δεν μας έχουν απαντηθεί εδώ και χρόνια, όπως:

$1· Ποιος ξέρει τις ακριβείς ποσότητες κρέατος που πωλούνται, αφού κανείς δε ξέρει την ακριβή ποσότητα των ζώων, των εισαγωγών, το πόσα από αυτά εμπορεύονται, το που πωλούνται, τον τρόπο που πωλούνται;

$1· Τι εννοούμε με τη λέξη ελληνοποίηση; (π.χ. 5μηνα εκτροφής;)

$1· Που είναι τα μητρώα (κτηνοτρόφων, εμπόρων, κρεοπωλών, λιανοπωλητών) και ποιος τα ελέγχει;

$1· Που είναι τα ισοζύγια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ;

$1· Που είναι καταγεγραμμένες οι χοιρομητέρες για να ξέρουμε πόσα χοιρινά υπάρχουν; (Το ίδιο ισχύει και για τα αιγοπροβατοειδή).

$1· Γιατί δεν ισχύει η κατηγοριοποίηση που έχει γίνει νόμος από το 2008;

$1· Που αναφέρονται οι πωλήσεις που γίνονται ως έτοιμο προϊόν κρέατος, από ταχυφαγεία, γυράδικα, ταβέρνες κλπ;

$1· Γιατί κανείς δεν ασχολείται με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που ποτέ δεν υπάρχει αναγραφή στις διαφημίσεις;

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, αναμένουμε με ανυπομονησία μια συνάντηση, για να εκθέσουμε τις απόψεις μας για όλα τα παραπάνω και να σας αποδείξουμε ότι το σύστημα «Άρτεμις» του Υπουργείου σας είναι ικανό να γίνει ο μοχλός λειτουργίας της αγοράς κρέατος, αρκεί να κλείσουν κάποιες τρύπες που πιστεύουμε πως υπάρχουν. Θέλουμε οριστική λύση, πάντα για το καλό των Ελλήνων κτηνοτρόφων και με γνώμονα τους καταναλωτές, αλλά επ’ ουδενί δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνει ο κλάδος των κρεοπωλών, ο εύκολος στόχος και το εξιλαστήριο θύμα στις απαιτήσεις τρίτων.

Με εκτίμηση,

Από την Διοίκηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΡΟΣ

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΚΕΣΙΔΗΣ