Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπόμνημα ΠΟΚΚ - 15/07/15

Προς: τον Υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σγουρίδη.

 

Υπόμνημα

 Κύριε υπουργέ,

 η ομοσπονδία μας τα τελευταία χρόνια, επανειλημμένα προσπάθησε με όλους τους προκατόχους σας αλλά και με όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον χώρο του κρέατος, να  έχει μία σταθερή και συνεχή επικοινωνία και  συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί ένας  αποδοτικότερος τρόπος διακίνησης του κρέατος. Άλλοτε το πετύχαμε και άλλοτε όχι. Σκοπός μας πάντα ήταν, η προσπάθεια αυτή να καρποφορήσει και να φέρει αποτελέσματα, όχι μόνο για τον κρεοπώλη, αλλά κυρίως για τον κτηνοτρόφο, που ολοένα μειώνεται η παραγωγή του και χάνεται ο πλούτος μας. Ευελπιστούμε, Κύριε Υπουργέ, σε συνεργασία μαζί σας να επιτύχουμε τον στόχο μας, που άλλωστε τόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας, αλλά και πρώτα απ' όλα η χώρα μας. Κύριε Υπουργέ, εσείς σίγουρα θα νομοθετήσετε κατά το φρονιμότερο, αλλά ακούστε και εμάς προηγουμένως.

     Έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη, σε όλους τους τόνους και σε όλους τους φορείς, ότι η παραγωγή δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με αστυνομικά μέτρα, τα οποία εξάλλου έχουν ληφθεί στο παρελθόν, με το αποτέλεσμα ωστόσο να παραμένει το ίδιο ή ίσως και χειρότερο, και ερείδομαι στο ότι δεν σημειώθηκε αύξηση παραγωγής κρέατος, συνεπώς δεν καρποφόρησαν τα μέτρα που ελήφθησαν για να δικαιολογούν και άλλα μέτρα πάνω στα υπάρχοντα.

     Κύριε υπουργέ, σήμερα η ομοσπονδία μας αριθμεί 6.000 χιλιάδες μέλη και πιστεύουμε ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 15.000 χιλιάδες κρεοπωλεία που  διακινούν πάνω από το 65% της κατανάλωσης του κρέατος.  Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει ένα μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό του δευτερογενούς τομέα που ακόμα αντιστέκεται στη λαίλαπα των πολυεθνικών. Σήμερα λοιπόν, όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να βρούμε μαζί από κοινού εκείνους τους τρόπους, όπως και εκείνα τα κατάλληλα κίνητρα, που χρειάζονται ώστε να ευαισθητοποιήσουμε και συγχρόνως να ενισχύσουμε τον παραδοσιακό κρεοπώλη. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, θα είναι το δίχως άλλο η ενδυνάμωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα καρποφορήσει, ενισχύοντας έτσι την ελληνική οικονομία, προσφέροντας ταυτόχρονα και πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας στον χώρο και φυσικά πλούτο στον κλάδο του κρέατος, και όχι μόνο σε αυτόν τον ίδιο αλλά και σε όλους τους περιφερειακούς τομείς, δημιουργώντας έτσι και θέτοντας πάλι σε τροχιά έναν κύκλο ανάπτυξης. Αυτό συνιστά άλλωστε και την βέβαιη και πάγια πεποίθηση της ομοσπονδίας μας.  Έχουμε προτάσεις,  όχι όμως βασισμένες σε επιπλέον αστυνομικά μέτρα.

     Γίνεται πάρα πολύς λόγος, κ. Υπουργέ, για  ελληνοποιήσεις κρέατος. Σαν να μην ξέρουμε την αιτία, που είναι ίσως η μόνη! Δεν υπάρχει παραγωγή εγχώριου κρέατος και γίνονται πάρα πολλές εισαγωγές ξένου. Παράλληλα επικεντρωνόμαστε στον κρεοπώλη, ως αυτός να φταίει για όλα τα δεινά της κτηνοτροφίας που υφίστανται σήμερα στην χώρα μας. Ενώ θα έπρεπε να εστιάσουμε πρώτα στην παραγωγή,  ποια είναι αυτή σε ποσότητα, αλλά κυρίως σε ποιότητα, και αν είναι επαρκής ή όχι. Τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω περιγραφομένων, τα γνωρίζετε καλύτερα από εμάς.

     Ο σκοπός της σημερινής συνάντησης επιβάλλεται να έχει πρωτεύον αντικείμενο την ποιοτικότερη και περισσότερη παραγωγή του εγχώριου κρέατος και δεύτερον την διακίνησή του μέσω των εμπόρων, ώστε να φθάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σίγουρα δεν θα εξαιρέσουμε τον εαυτό μας. Ναι και εμείς έχουμε μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση και ίσως η πλάστιγγα να βαραίνει περισσότερο προς το μέρος μας ως ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, αλλά όχι μόνον εμείς. Και αν το θέλουμε, δυνάμεθα, με πρώτον εσάς, να συμβάλουμε όλοι, με τις καλύτερες προθέσεις, για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που θα ομαλοποιήσει ακόμα περισσότερο την αγορά, χωρίς ο ένας να βγάζει το μάτι του άλλου.

     Εδώ μέσα χωράμε όλοι και χρειαζόμαστε όλοι. Όλοι επιτελούμε ένα έργο. Και όλοι μαζί, ο καθένας στον τομέα του, συνθέτουμε αυτήν την αλυσίδα. Με κανόνες σίγουρα, ναι. Με έλεγχο, ναι. Αλλά και με όραμα, ένα καλύτερο αύριο για όλους. Η κρίση είναι η  μόνη ευκαιρία για ανάπτυξη, κύριε Υπουργέ. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στον τόπο μας.  Εμείς ατομικά, και μέσω της ομοσπονδίας μας συλλογικά,  είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε σε ότι καλό μπορεί να προκύψει από  μία σύνθεση που εσείς θα επιλέξετε, αλλά και να αντιδράσουμε έντονα αν μονομερώς μας επιβληθούν και άλλα άσκοπα, πρόσθετα μέτρα, που θα δυσχεραίνουν το έργο μας και θα αναγκάζουν τις επιχειρήσεις μας σε πρόσθετα και άδικα βάρη, που άλλωστε, ως ειπώθηκε, και πάλι δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Προέρχεστε, κ. Υπουργέ, από την επαρχία και μάλιστα από τη Βόρεια Ελλάδα, άρα θα γνωρίζετε τα προβλήματα διαμέσου και των θέσεων των μεμονωμένων εκεί συναδέλφων, ήδη μελών της ομοσπονδίας μας.  Εμείς αυτό που επιθυμούμε και πάντα επιδιώκουμε είναι να καρποφορήσει αυτή η συνάντηση προς όφελος κυρίως της χώρας.

      Κύριε Υπουργέ, το εμπόριο δεν πέθανε ποτέ, αντιστέκεται και δεν παραδίδει τα όπλα, γι' αυτό και μόνο το λόγο όμως αξίζει, μπορούμε και οφείλουμε να το διαχειριστούμε με περισσότερο σεβασμό.

Με εκτίμηση,

Από την Διοίκηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΡΟΣ

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΚΕΣΙΔΗΣ