Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΧΑΡΙΣΗ ΣΤΟ 33ο ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΚΚ

Συνάδελφοι, καλή σας μέρα,         

       Να σας καλωσορίσω  στο 33ο Συνέδριό μας. Είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένος και δεν σας κρύβω ότι θα μου λείψουν αυτές οι συναντήσεις. Ευχαριστώ όλους σας,  που με τιμήσατε με την ψήφο σας όλα αυτά τα χρόνια ως μέλος του 25μελούς, αλλά κυρίως τα τελευταία, που μου δώσατε την ευκαιρία, από τη θέση του προέδρου πλέον, να προασπίσω τα συμφέροντα του κλάδου. Αυτό είναι το τελευταίο μου συνέδριο ως πρόεδρος της ομοσπονδίας, αφού έχω καταθέσει ήδη τα χαρτιά μου για συνταξιοδότηση.

       Συνάδελφοι, όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να συνδράμω είτε ως μέλος, είτε ως πρόεδρος στην ευημερία και το καλό του κλάδου. Άλλοτε πέτυχα, άλλοτε όχι. Σημασία όμως, νομίζω, έχει η προσπάθεια. Στο παρελθόν ίσως κάποιοι από μας αλλά και εγώ ο ίδιος να ανεβάσαμε τους τόνους για κάποια ζητήματα που μας απασχόλησαν στην ομοσπονδία, αλλά να ξέρετε, αν κάτι αποκόμισα από τη θητεία μου, είναι ότι τα προβλήματα, που παρουσιάζονται κατά καιρούς, δεν λύνονται ούτε με φωνές, ούτε με εγωισμούς. Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, σε κάποια βρήκαμε λύσεις, σε  άλλα όχι. Και πιστεύω ότι δεν θα λείψουν ποτέ και αυτό φυσικά δεν είναι δική μας ευθύνη. Δική μας ευθύνη είναι μονάχα η λύση τους ή τουλάχιστον ο περιορισμός των δυσμενών συνεπειών τους. Προσπαθήσαμε με το διοικητικό συμβούλιο, και μάλιστα μερικές φορές αντίθετα από τις απόψεις πολλών από εσάς, αλλά πάντως καλοπροαίρετα και πάντα με γνώμονα το συμφέρον της ομοσπονδίας, να βρούμε τις καλύτερες  δυνατές λύσεις σε όλα αυτά που μας απασχόλησαν. Πριν τρία χρόνια σε τούτη εδώ την αίθουσα έκανα κάποιες προγραμματικές δηλώσεις μετά την εκλογή μου ως πρόεδρος, μεταξύ των οποίων :

1.       Η Αναβάθμιση των σχολών επαγγελμάτων κρέατος

2.       Τα Υπολείμματα κρεοπωλείων

3.       Τα Κοτόπουλα στις λαϊκές αγορές

4.       Ο Ελογάκ και τα Ισοζύγια

5.       Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος κ.α.

          Ας αρχίσω από τις σχολές επαγγελμάτων κρέατος. Καθυστερήσαμε να πάρουμε την απόφαση ως συμβούλιο, γιατί πρώτον δεν μας πίεζε ο χρόνος και δεύτερον ίσως γιατί δεν είχε ωριμάσει ακόμα η ιδέα. Σήμερα όμως μπορώ να ανακοινώσω ότι το Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και μόλις στις 24/9/2014 αποφάσισε μετά από αίτημά μας να μας χρηματοδοτήσει και να αναθέσει στον επιστημονικό μας συνεργάτη, το έργο της  μελέτης του θέματος των σχολών με σκοπό την

·        Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.

·        Αποτίμηση (Εκτίμηση - Αξιολόγηση) της κατάστασης.     

·         Κατάθεση προτάσεων της ομοσπονδίας

·        Και οδηγός βημάτων.

Στο σημείο αυτό, θα μου επιτρέψετε να σταθώ και να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο, όπως επίσης και το προσωπικό της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, όχι μόνο για τα υλικά αγαθά που μας προσέφεραν, όπως τον υπολογιστή, την τεχνική υποστήριξή του και την ανανεωμένη ιστοσελίδα, αλλά και για σωρεία άλλων θεμάτων, όπως θα ακούσετε παρακάτω. Άξιος συγχαρητηρίων είναι, επίσης, και ο διευθυντής του ΙΜΕ, Πάρης Λυντζέρης, για την πλήρη κατάρτισή του και την ανταπόκριση και συμβολή του σε ότι του έχουμε αναθέσει.

         Όπως βλέπετε, θελήσαμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά, τεκμηριωμένη σε ενδελεχή/ εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη, για την οποία φυσικά θα ληφθούν υπόψη και οι θέσεις των σχολών. Η στάση των κυρίων Υπουργών πάντως, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις μας μαζί τους, όπως καταλαβαίνετε δεν ήταν ένας, αλλά του τελευταίου τουλάχιστον, είναι θετική και η θέση του ανοιχτή σε διαβουλεύσεις, αρκεί να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός και σε καμία περίπτωση να κλείσει το επάγγελμα, με την υλοποίηση των προτάσεων μας. Για την αναβάθμιση των σχολών επαγγελμάτων κρέατος στην Ελλάδα, αν θυμάστε, είχα προτείνει στο σώμα την άποψή μου εδώ και πάνω από δέκα περίπου χρόνια. Ωρίμασε η σκέψη και προχωράμε προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε τα βήματα μας, όπως γνωρίζετε, θα είναι γερά και σταθερά, μόνο αν δεν είναι βιαστικά. Θεωρώ ότι οι προκλήσεις που θα συναντήσουμε στο εξής στο επάγγελμα  μας θα είναι τεράστιες. Γιατί το στοίχημα είναι ποιος θα πάρει και πώς, περισσότερα μερίδια στην αγορά. Πώς θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτό που παράγουμε, και να κερδίσουμε τη μερίδα της αγοράς, άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο και σημαντικότερο. Είναι επιτακτική ανάγκη να «προγραμματίσουμε» τον κρεοπώλη του 2020 και γι’ αυτό χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις, καθώς και συνεχής και επαρκής κατάρτιση, ώστε να μην μας προσπερνούν οι εξελίξεις και τρέχουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα, αλλά αντίθετα να είμαστε μπροστά. Και εδώ έγκειται και η επιτυχία. Για να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι χρειάζεται να αλλάξει όλο το πλαίσιο του Π.Δ. για τις σχολές. Να υπάρξει, για παράδειγμα, ένα μητρώο κρεοπωλών που θα τηρείται στην ομοσπονδία,  καθώς και μία έρευνα αγοράς που θα καταγράψει σε πανελλήνια εμβέλεια τις ανάγκες του καταναλωτή, και εδώ θα χρειαστούμε και πάλι τη στήριξη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ώστε να μπορέσει να εντάξει αυτό το σχέδιο σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης και να πραγματοποιήσουμε έτσι και να στηρίξουμε την πρόταση μας. Και πληθώρα από άλλες παραμέτρους που θα προκύψουν στη διαδρομή.  

          Όσον αφορά τα υπολείμματα των κρεοπωλείων, αναφέραμε στη γενική διεύθυνση κτηνιατρικής, που είναι αρμόδια, ότι κάνουμε χρήση και εφαρμογή των κοινοτικών διατάξεων του Ευρ. Καν. 1069/2009, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να αποβάλλουμε  ποσότητες 20 κιλών την εβδομάδα με τα αστικά απόβλητα, αλλά παράλληλα μας υποχρεώνει με μια επιστολή μας προς τη γενική διεύθυνση κτηνιατρικής, μέσα σε περίοδο εξαμήνου, να αναλύσουμε συνολικά πώς διαχειριζόμαστε όλες τις ποσότητες υπολειμμάτων στο κατάστημα μας. Αυτές που υφίστανται, καθώς αν δεν υπάρχουν γιατί έχουν δοθεί για άλλου είδους κατανάλωση, δηλώνουμε μηδέν. Τονίσαμε δε ότι εφόσον και όπου υπάρξει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα εν λόγω υπολείμματα, θα συνεργαστούμε με τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, ώστε αν τυχόν το πρόβλημα δεν εξαλειφθεί, τουλάχιστον να περιοριστεί  στο απειροελάχιστο. Στη χώρα μας όμως συμβαίνει κάτι παράδοξο, διότι ενώ άλλες χώρες έχουν νομοθετήσει ότι μικρές ποσότητες υπολειμμάτων μπορούν να αποβάλλονται με τον παραπάνω τρόπο, στην Ελλάδα δεν υφίσταται τέτοιος νόμος. Κι έτσι ενώ σε άλλες χώρες τα υπολείμματα, αλλά και όλα τα οργανικά απόβλητα αποδίδουν ενέργεια, άρα και χρήμα, στη χώρα μας αποτελεί πρόβλημα και το πρόβλημα όταν δεν το λύνεις το πασάρεις απέναντι. Εξάλλου αναφέραμε και πάρα πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα, «προβλήματα» για τη χώρα μας, που και εκείνα δυστυχώς δεν τυγχάνουν καλύτερης ή καταλληλότερης διαχείρισης από τους αρμόδιους. Ενώ καταθέσαμε, επιπλέον, ότι δεν είμαστε μόνον εμείς, άρα ας μην καθίσταται συνεχώς ο κλάδος μας σάκος του μποξ και ας μην εξαντλείται η αυστηρότητα μόνο σε εμάς, σαν εξιλαστήριο θύμα, γιατί αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα έρθουμε αντιμέτωποι με τακτικές και πράγματα, τόσο παράνομα όσο και νόμιμα ακόμη, που μπροστά τους τα δικά μας «ελαττώματα» είναι ψήγματα.

          Όπως συμβαίνει άλλωστε και με το πρόβλημα των λαϊκών αγορών, που δυστυχώς παραμένει. Μπαίνουμε σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, εκεί που όλα έδειχναν πως είχαν τελειώσει και περιμέναμε μια ερμηνευτική εγκύκλιο που να καθορίζει ποιος θα πουλάει τι, τροποποιείται ο Νόμος για τις λαϊκές, καταργούνται σχεδόν όλες οι υπουργικές αποφάσεις και τα Π.Δ. 51/2006, Π.Δ. 254/2005, ευτυχώς όχι της κτηνιατρικής, και ξεκινάμε πάλι από την αρχή. Ξέρετε, έχω καταλάβει ότι στον τόπο μας λειτουργούμε κάπως παράξενα.  Πρώτα νομοθετούμε και έπειτα συζητούμε, ενώ σε άλλες χώρες πρώτα συζητούν και διαβουλεύονται και μετά νομοθετούν. Όπως καταλαβαίνετε, στην κουβέντα μας με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές, μας ζητήθηκε να καταθέσουμε τις θέσεις μας για τα επίμαχα άρθρα, ώστε να ληφθούν υπόψη.  Και το πράξαμε άμεσα. Δεν μπορούσαμε εξάλλου  να αφήσουμε το θέμα στην τύχη του. Δεν μπορούμε, επί παραδείγματι, να επιτρέψουμε αμαχητί στον κάθε παραγωγό, που υπάγεται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ως άνω σχεδίου νόμου, να πωλεί αλλαντικά στο παζάρι. Όταν απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, που είναι και η αρμόδια για το θέμα, και συγκεκριμένα η υπ’ αριθμ. 255610 26/3/2010, ορίζει ότι ο παραγωγός μπορεί να πουλάει μόνο ολόκληρα, και στην πλησιέστερη λαϊκή, 30 έως 40 κοτόπουλα μόνο ημερησίως, πώς να μην εναντιωθούμε και πάλι σε διατάξεις του νέου Νόμου 4264 (αριθ. φύλλου 118  15/5/2014), σχετικά με την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος, όπως, μεταξύ άλλων, εκείνης που κάνει λόγο για «αλλαντικά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένες και πιστοποιημένες μονάδες παραγωγών και τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με την Εθνική και Ενωσιακή Νομοθεσία».

          Όσον αφορά δε το θέμα του ΕΛΟΓΑΚ, σας βεβαιώνω ότι έχει πάρει και αυτό το δρόμο του, αφού ετοιμάζεται νομοσχέδιο, καταρχήν, για τη νομιμοποίηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα και επιπλέον, σχετικά με τις αρμοδιότητες που θα αναλάβει. Στις συναντήσεις  που είχαμε με τον πρόεδρο, κ. Χαρουντουνιάν, αλλά και με τον κ. Φωτόπουλο, τους υπενθυμίσαμε την δυναμική και ενεργή παρουσία μας τονίζοντας ότι είμαστε ο κρίκος που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Στα πλαίσια αυτά, και για να συμβάλλουμε ουσιαστικά, καταθέσαμε τις θέσεις μας, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί. Όχι με την επιβολή προστίμων, αφού αυτά έως σήμερα δεν έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα, αλλά το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα. Η δική μας άποψη, την οποία ήδη καταθέσαμε, έγκειται στην παροχή ισχυρών κίνητρων στον κρεοπώλη, για να μπορέσει έτσι να πάρει μπροστά η μηχανή. Όσο για τον Ευρ. Καν. 1169 περί αναγραφής της χώρας γέννησης, τώρα στο τέλος του 2014 δεν υπάρχει ακόμη κάτι καλύτερο από το να επιμείνουμε στο Ε.Ε. Στο σημείο αυτό, βέβαια, να τονίσω ότι ανοίγει ένας ακόμη κύκλος συνομιλιών, συναντήσεων και διαβουλεύσεων με τον ΕΛΟΓΑΚ σχετικά με την σύσταση της Διεπαγγελματικής οργάνωσης, της οποίας είμαστε Ιδρυτικά Μέλη.

          Λίγα λόγια για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος,  η οποία, αν δεν κάνω λάθος, είναι η μόνη που αναγνωρίστηκε ως Εθνική. Η ιδέα ξεκίνησε το 2000 από τον Γιώργο Οικονόμου, τέθηκε η πρόταση και στην ΠΟΚΚ, αλλά δεν ευδοκίμησε τότε. Συνέχισε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Κατερίνης, που τότε ήταν σε άλλο περιοδικό, επιδίωξε μία συνάντηση στη Θεσσαλονίκη το 2009, αν δεν κάνω λάθος, στην οποία συμμετείχαμε ως ΠΟΚΚ, πέρασαν άλλα τρία χρόνια απραξίας, έπειτα αναλάβαμε εμείς τον συντονισμό και ύστερα από τρείς επαναληπτικές συνεδριάσεις πραγματοποιήσαμε το πρώτο προσωρινό συμβούλιο, εκλέχθηκε επίσημα το οριστικό συμβούλιο, του οποίου είμαστε μέλη και σήμερα, με εγκεκριμένο το καταστατικό  της Διεπαγγελματικής, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το συμφέρον όλων μας. Το σώμα έχει εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες του στο όργανο αυτό και δεν θα διαψευσθεί. Ένα από τα κυριότερα, μεταξύ άλλων, άρθρα του, προβλέπει ότι οι αποφάσεις θα είναι ομόφωνες και όχι πλειοψηφικές, προσδίδοντας έτσι στις αποφάσεις του απόλυτη ισχύ. Εδώ να αναφέρω, μάλιστα, ότι στο νέο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα διεκδικούμε ως Διεπαγγελματική, θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ και πολλά άλλα που, όμως, δεν είναι της παρούσης. Ωστόσο, θα ήθελα να αναπτύξω συνοπτικά τι ακριβώς προσδοκούμε από το όργανο αυτό.

          Η ΕΔΟΚ είναι η πρώτη Ελληνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα της παραγωγής  και της εμπορίας του κρέατος και η σύστασή της είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας διεργασίας που άρχισε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2010. Η προσπάθεια έγινε εντονότερη με συναντήσεις των εμπλεκόμενων φορέων που προκλήθηκαν και υποστηρίχθηκαν από την τελευταία διοίκηση του ΕΛΟΓΑΚ και συνεχίστηκαν κατά την περίοδο που μεσολάβησε αμέσως μετά την συγχώνευση του οργανισμού στον ΕΛΓΟ .

      Σήμερα, το καταστατικό της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος  (ΕΔΟΚ)  έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο και περιλαμβάνει τους ακόλουθους φορείς: (ΠΟΚΚ),  (ΣΕΚ),  (ΣΕΒΕΚ), (Ένωση Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος) και (ΠΑΣΕΓΕΣ).

       Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την Διεπαγγελματική δραστηριότητα στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας του κρέατος. Με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις διαμορφώνονται σχέσεις συνεργασίας και ολοκλήρωσης μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών επαγγελματιών που έχουν σχέση με την παραγωγή, την εμπορία (σε όλα τα στάδια από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση) και τη μεταποίηση ενός αγροτικού προϊόντος ή μιας ομάδας ομοειδών αγροτικών προϊόντων, στην προκειμένη περίπτωση το κρέας και τα προϊόντα του. Κύριο χαρακτηριστικό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων είναι η κάθετη και αλυσιδωτή δομή που αντιδιαστέλλεται με τις δράσεις οριζόντιου τύπου, όπως οι ομάδες παραγωγών.

       Το καταστατικό της ΕΔΟΚ περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τους ακόλουθους στόχους, που είναι ανάλογοι με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού.

·          Σύναψη Διεπαγγελματικών Συμφωνιών (που εγκρίνονται από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές).

·          Η υλοποίηση κοινών δράσεων, που συμφωνούν με το γενικό συμφέρον και είναι συμβατές με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

·          Η προώθηση των προϊόντων στις εγχώριες και ξένες αγορές.

·          Η οργάνωση και συντονισμός των επαγγελματικών ή διεπαγγελματικών σχέσεων.

·          Η βελτίωση της λειτουργίας,  του ελέγχου και της διαφάνειας της αγοράς.

·          Η υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας, πειραματισμού και ανάπτυξης.

·          Η στήριξη και προώθηση της ποιότητας των προϊόντων

·          Η  γνώση της προσφοράς και ζήτησης και των μηχανισμών της αγοράς.

·          Η υπεράσπιση και προώθηση των κάθε είδους κοινών συμφερόντων των Εθνικών Επαγγελματικών Οργανώσεων που είναι μέλη της.

Με βάση τους παραπάνω στόχους η ΕΔΟΚ μπορεί πλέον να σχεδιάσει και να υλοποιήσει συγκεκριμένες  δράσεις  στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος που θα επιδιώκει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της οργάνωσης με την αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Οι δράσεις αυτές μπορούν να είναι οι ακόλουθες ως προς το περιεχόμενο και την χρονική διαδοχή της εφαρμογής τους:

Ø   Ενημέρωση των μελών των επαγγελματικών φορέων που συμμετέχουν στην οργάνωση αλλά και των λοιπών επαγγελματικών φορέων και της κοινωνίας γενικότερα για τη σημασία και τους σκοπούς της ΕΔΟΚ.

Ø   Δημιουργία σημάτων με τα οποία θα είναι αναγνωρίσιμη και θα προβάλλεται η συμμετοχή των επαγγελματιών στην οργάνωση.

Ø   Ενεργός συμμετοχή της ΕΔΟΚ στην τήρηση εφαρμογών που αφορούν στο  μητρώο εμπόρων / κρεοπωλών / σημείων πώλησης, το κτηνιατρικό μητρώο και την ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων.

Ø   Την ενεργό συμμετοχή της ΕΔΟΚ στην εφαρμογή   των ισοζυγίων κρέατος και  της ιχνηλασιμότητας του κρέατος και των επεξεργασμένων προϊόντων. Εδώ θυμίζουμε τα σημεία έντονης αντιπαράθεσης που αφορούν στην εισφορά  0,2% (2 τοις χιλίοις) στο κρέας και την αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στις ζυγιστικές μηχανές .

 Με την ενεργό συμμετοχή της ΕΔΟΚ, η υλοποίηση των παραπάνω στόχων θα μπορούσε να επιτευχθεί με μικρότερο κόστος και πιο αποτελεσματικά μέσω μιας Διεπαγγελματικής συμφωνίας των επαγγελματικών φορέων με τη συμμετοχή και των αντίστοιχων θεσμικών οργάνων.

        Η εμπειρία έχει δείξει πως οι επιτυχημένες  Διεπαγγελματικές Οργανώσεις  έχουν προκύψει με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε περιόδους κρίσης, που χρησιμεύουν ως η θρυαλλίδα για την εκκίνηση / ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, τον καθορισμό προτεραιοτήτων και στην επικέντρωση σε δράσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης αρχικά και μετά στη συνέχιση και ανάπτυξη των σχετικών δραστηριοτήτων.

       Οι προϋποθέσεις αυτές υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας. Βιώνουμε την πρωτοφανή κρίση που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Το σημάδι που δείχνει τη μεγάλη σημασία του προβλήματος είναι ο μειούμενος βαθμός αυτάρκειας της χώρας σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα ενώ παράλληλα έχουμε μείωση της κατανάλωσης. Ο κλάδος μας λοιπόν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα που είναι πολύ δύσκολο να  επιλυθούν ενώ το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας του κρέατος και  των προϊόντων δεν παρουσιάζει την απαιτούμενη συνοχή και απειλείται με ουσιαστική συρρίκνωση.

       Η ΕΔΟΚ  συνιστά το εργαλείο εκείνο με το οποίο οι επαγγελματικοί κλάδοι στην εφοδιαστική αλυσίδα του κρέατος, για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την αντιστροφή της τάσης, διαλέγουν το διάλογο και τη συμφωνία μεταξύ τους αντί για την αντιπαλότητα και την επιβολή της θέλησής τους στους άλλους.

      Ένα βασικό προαπαιτούμενο για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία της ΕΔΟΚ είναι η λήψη των αποφάσεων με ομοφωνία, ώστε να εξασφαλίζεται η ενιαία  αντιμετώπιση των προβλημάτων.  Επίσης η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των επαγγελματικών κατηγοριών και η αντιπροσωπευτικότητα, που είναι σημεία κλειδιά της σύστασης της ΕΔΟΚ  έχουν ως προέκταση, ότι οι αναλαμβανόμενες δεσμεύσεις είναι υποχρεωτικές για τα μέλη, οι οποίες δεσμεύσεις μάλιστα, υπό προϋποθέσεις, καθίστανται υποχρεωτικές και για το σύνολο του τομέα.

      Αν και το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε είναι το πλαίσιο της ΕΕ που έχει τις ρίζες του στο Γαλλικό (αλλά και Ολλανδικό – Ισπανικό) πρότυπο,  η δομή της δικής μας οργάνωσης έχει προκύψει από τις δικές μας εμπειρίες και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχουν αποκτηθεί.

     Σήμερα οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, δυο σημεία όμως θεωρώ εξαιρετικά σημαντικά για να επιτύχουμε:

-        Ο καθορισμός με σαφήνεια των επιμέρους στόχων δραστηριοποίησης στους διάφορους τομείς.

-         Η οικονομική ανεξαρτησία της οργάνωσης μέσω των κατάλληλων πηγών χρηματοδότησης.

Καταλήγοντας  τονίζω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο μέλλον, αν δεν υπάρχουν διεπαγγελματικές συμφωνίες για αντιμετώπιση των προβλημάτων που επηρεάζουν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους του κρέατος, οι αποφάσεις αυτές μοιραία θα λαμβάνονται  μονόπλευρα από τους κρατικούς διοικητικούς μηχανισμούς, δηλαδή ουσιαστικά χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Ο ρόλος της ΕΔΟΚ είναι ακριβώς αυτός, η μεγιστοποίηση της συμμετοχής μας σε ότι αφορά την οργάνωση και τη διευθέτηση των θεμάτων της χώρας.            

           Επίσης, κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι με πρόγραμμα του ΙΜΕ της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. πραγματοποιούμε την έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ. Έχει ολοκληρωθεί, είναι ήδη στο τυπογραφείο και περιμένουμε μόνο την έκδοσή του. Με βάση το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο έχει επιμεληθεί υγιεινολόγος καθηγητής, θα μας δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε επιδοτούμενα σεμινάρια, σε περιορισμένο αρχικά αριθμό, με σκοπό να εμπλουτίσουμε το γνωστικό μας αντικείμενο και να αποκτήσουμε επαρκή και ικανά εφόδια, προκειμένου να κάνουμε ένα βήμα  προς τον εκσυγχρονισμό του επαγγέλματος του κρεοπώλη. Παράλληλα δέ προχωρούμε στην έγκρισή του από τον ΕΦΕΤ, ώστε να ισχύσει ως οδηγός ορθής υγιεινής, όπως έχουμε δεσμευτεί.          

          Επιπρόσθετα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας δηλώσω ότι με την διαβούλευση που είχαμε με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, και η οποία έλαβε χώρα σε πολύ καλό κλίμα, επιτύχαμε την έκδοση του νέου νόμου για την αδειοδότηση των παρακείμενων χώρων των κρεοπωλείων και σε συνδυασμό και με τους κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. περί της διασταυρούμενης επιμόλυνσης, δίνεται πλέον η δυνατότητα όχι μόνο να παράγουμε παρασκευάσματα για το κρεοπωλείο μας, αλλά να τα πωλούμε και ως τα όρια όμορου δήμου. Έχουμε συστήσει, ωστόσο, σε όλους τους συναδέλφους την αμέριστη προσοχή και αφοσίωση τους, ώστε να μην επιχειρηθεί από κανέναν η καταστρατήγηση των εν λόγω διατάξεων και διακινδυνεύσουν οι ευνοϊκές για εμάς προβλέψεις.

           Συνοψίζοντας, και για να λήξει κάπου εδώ η συζήτησή μας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που μου εμπιστεύθηκαν, καταρχήν, σε εμένα προσωπικά, αυτή τη θέση ευθύνης, αλλά και που όλα αυτά τα χρόνια συμπαραστάθηκαν σε κάθε πρωτοβουλία που αναλάβαμε ως προεδρείο, ενώ παράλληλα μας έδωσαν την δυνατότητα να προσφέρουμε στον κλάδο μας ότι μπορέσαμε κατά τη θητεία μας, και τέλος να ευχαριστήσω προσωπικά όλους, ακόμη και τους πιο διστακτικούς, για την ευκαιρία που μου δόθηκε να καταφέρω, αν όχι τους πλέον ιδανικούς στόχους, έστω να θέσω τις βάσεις τους, έτσι όπως εγώ τους οραματίστηκα, ώστε να μπορέσω πια να μεταλαμπαδεύσω/ μεταδώσω την γνώση και εμπειρία μου σε εκείνους που θα πάρουν την σκυτάλη, μαζί με την αμέριστη βοήθεια και στήριξή μου, προκειμένου να επιτύχουμε όλοι μαζί συλλογικά, γιατί όχι, ακόμη και το ακατόρθωτο!

Πολιτική Cookies & Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τον ιστότοπό μας.

Πατώντας "Αποδοχή" συμφωνείτε με την Πολιτική Cookies & Απορρήτου μας.