Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΚΚ ΣΕ ΥΠΑΑΤ

POKK-Logo_597x209

 

Μενάνδρου 54, Αθήνα | Τ.Κ. 10431 | ΤΗΛ: 210-5226806 & FAX: 210-5239448

grammateia@pokk.gr                         www.pokk.gr

ΑΠ: 2486Αθήνα, 25 Ιουλίου 2022

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Κον Γεώργιο Γεωργαντά

ΚΟΙΝ: Υφυπουργό Κον Σίμο Κεδίκογλου

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

      Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

   Αρχικά θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που αποδεχτήκατε το αίτημά μας για διά ζώσης συνομιλία, αλλά και τη διάθεσή σας να αφουγκραστείτε τα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, έχοντας αφενός μεν πλήρη συναίσθηση των ιδιότυπων συγκυριών και καταστάσεων που βιώνει όχι μόνο η χώρα μας αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα και αφετέρου δε ως εκπρόσωπος των επαγγελματιών του κλάδου των κρεοπωλών εκφράζει τον προβληματισμό της για τις επαναλαμβανόμενες ανατιμήσεις σε καύσιμα, ενέργεια και είδη ευρείας κατανάλωσης.

   Αυτά καθιστούν την αγορά δυσλειτουργική και την οικονομία προβληματική με ανεπιθύμητες προεκτάσεις για όλους μας. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά και ο Κλάδος των Κρεοπωλών λόγω του ότι ως ο τελικός αποδέκτης, πριν τον καταναλωτή, καλείται να επωμιστεί το κόστος προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Έτσι, ισοσταθμίζοντας τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις αναγκάζεται να συγκρατεί τις τιμές και παράλληλα πασχίζει να εξασφαλίσει την ποιότητα για τον καταναλωτή διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία.

   Ως εκ τούτου, προσδοκούμε την άμεση λήψη ενεργειών και μέτρων τα οποία θα δώσουν λύση σε χρόνια προβλήματα και θα ανακουφίσουν οικονομικά το μικρομεσαίο επιχειρηματία. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα διαιωνίσει την υπάρχουσα κατάσταση, θα προξενήσει περαιτέρω σύγχυση και αβεβαιότητα οδηγώντας τον επαγγελματία Κρεοπώλη σε απόγνωση και εδώ εύλογα τίθεται το ερώτημα για πόσο ακόμα θα αντέξει;

 

  1. Αναγραφή Προέλευσης στην Ταμειακή

   Το ΥΠΑΑΤ είχε δεσμευτεί να εξετάσει σε βάθος το πρόβλημα της παράνομης ελληνοποίησης του κρέατος σε ολόκληρη την αλυσίδα των εμπλεκομένων, ξεκινώντας από την παραγωγή, εμπορία, μεταποίηση και καταλήγοντας στην πώληση των εν λόγω αγαθών.

Αντ’ αυτού , δυνάμει το άρθρου 9 του ν. 4492/2017 και ακολούθως δυνάμει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 1384/41923/2018 των Υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση της αναγραφής προέλευσης του κρέατος στον φορολογικό μηχανισμό – ταμειακή μηχανή του καταστήματος λιανικής πώλησης κρέατος – κρεοπωλείο.

Η υποχρέωση, όμως αυτή επιβλήθηκε από αναρμόδιο όργανο , καθ’ υπέρβαση της Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας και μόνο στους επαγγελματίες κρεοπώλες, ήτοι μόνο στον τομέα της λιανικής πώλησης , που σημειωτέον έχουν και την επιπρόσθετη υποχρέωση να χρησιμοποιούν ζυγιστική μηχανή που εκδίδει ετικέτα όπου αναγράφεται η προέλευση του κρέατος. Παράλληλα υπάρχουν σημάνσεις για την προέλευση εντός του καταστήματος (κρεοπωλείο) στις πινακίδες αναγραφής τιμών καθώς και στα καρτελάκια εντός των βιτρινών. Ταυτόχρονα είναι αναρτημένο σε εμφανές σημείο η ταυτότητα του βόειου κρέατος. Διερωτώμεθα λοιπόν, τι θα εξυπηρετήσει το επιπρόσθετο μέτρο της αναγραφής προέλευσης στην ταμειακή ως προς την πληροφόρηση του καταναλωτή, όταν ο καταναλωτής έχει ήδη ενημερωθεί για την προέλευση και ακολουθεί η αγορά του προϊόντος ; Το μέτρο θεσπίστηκε για την πληροφόρηση του καταναλωτή και ο καταναλωτής δεν είναι μόνο αυτός που μπαίνει στο κρεοπωλείο αλλά σε όλους τους χώρους εστίασης που δεν υπάρχει καν σήμανση της προέλευσης του κρέατος που διατίθεται.

Ως εκ τούτου θεσπίστηκε ένα αποσπασματικό μέτρο , σε φορολογικό μηχανισμό και μόνο στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας των εμπλεκομένων με το κρέας , το οποίο δεν λύνει επουδενί το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων του κρέατος ενώ τίθεται καθ’ υπέρβαση της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Για τους ανωτέρω λόγους και επειδή θεωρούμε ότι θιγόμαστε αναγκαστήκαμε να υποβάλλουμε αίτημα ακύρωσης της παραπάνω ΚΥΑ καταφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

  1. Πλήρης εφαρμογή του συστήματος «Αρτεμις-Ισοζύγιο»

   Αιτούμαστε την άμεση λειτουργία του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ-Ισοζύγιο» σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας, δηλαδή την πρωτογενή παραγωγή, εμπορία-διακίνηση, σφαγεία, τελωνεία ,βιομηχανία-βιοτεχνία και λιανική μέχρι το πιάτο του καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του χώρου της εστίασης, ώστε να υπάρχει επιτέλους ένα ενιαίο και άτεγκτο σύστημα για όλους.

 

  1. Κατηγοριοποίηση Κρέατος

   Να εφαρμοστεί και επιτέλους να ισχύσει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2008 ο οποίος αναφερόμενος στα είδη κρέατος (βόειο – αμνοερίφια – χοιρινά – πουλερικά) διασαφηνίζει το ποια και πως νοούνται τα κρέατα εκλεκτής ποιότητας, τα νωπά και τα διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον κανονισμό, από τη μια ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να διακρίνει - χωρίς να είναι ειδήμων - και να επιλέξει το εκλεκτής ποιότητας, δηλαδή ποιοτικό, κρέας το οποίο και πληρώνει ανάλογα. Ενώ, στον αντίποδα ο κτηνοτρόφος θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει καλύτερες μεθόδους παραγωγής προκειμένου να αποκομίσει περισσότερα οφέλη.

 

  1. Παραπλανητική Διαφήμιση – Αθέμιτος Ανταγωνισμός

   Το καταναλωτικό κοινό, βομβαρδίζεται στην κυριολεξία, καθημερινά από έντυπες- ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές διαφημίσεις, οι οποίες προβάλλουν τα προϊόντα τους σε τιμές υπερβολικά χαμηλές σε ότι άπτεται την εμπορία των προϊόντων του κλάδου μας. Το εν λόγω φαινόμενο, εντείνεται μάλιστα τις εορταστικές περιόδους από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και πολυεθνικών εταιρειών χωρίς κανένας να δίνει την δέουσα σημασία στην ποιότητα και το είδος του κρέατος.

Διερωτώμεθα, λοιπόν, μήπως η υπηρεσία θα έπρεπε να ασχοληθεί εντατικότερα και αυτεπάγγελτα με τέτοιου είδους δημοσιεύματα τα οποία εντέχνως αποφεύγουν να αναφερθούν στην προέλευση ή γίνεται αναφορά σε αυτή με τη χρήση μικρής γραμματοσειράς τύπου υποσημείωσης; Άλλοτε πάλι, όταν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες με εξευτελιστικές τιμές σε ένα μόνο είδος κρέατος και μέχρι εξαντλήσεως του αποθέματος δεν υποβαθμίζουν την ποιότητα και οδηγούν στον αποδεκατισμό πληθώρα μικρών επιχειρήσεων; Αυτά, δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός - παραπλανητική διαφήμιση; Εμείς θεωρούμε πως πρόκειται για Αθέμιτο Ανταγωνισμό και επιβάλλεται να επέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην παραπλανητική διαφήμιση.

Απευθύνουμε τον προβληματισμό μας προς όλους τους αρμόδιους Φορείς και Υπηρεσιακούς Παράγοντες, οι οποίοι επιτέλους, πρέπει να ενσκήψουν στο πρόβλημα, να το εξετάσουν ενδελεχώς και να προτείνουν λύσεις. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στο τέλμα αρκετούς συναδέλφους οι οποίοι «φλερτάρουν» με το κλείσιμο της επιχείρησής τους- το λουκέτο. Πρέπει να προστατέψετε τις θέσεις εργασίας όχι μόνο των αυτοαπασχολουμένων, αλλά και των εργαζομένων στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Είναι οι επιχειρήσεις που καταβάλλουν εργοδοτικές εισφορές, πληρώνουν φόρους και αποδίδουν ΦΠΑ.

Παρακαλούμε για την δέουσα προσοχή σας, αλλά και τις άμεσες ενέργειές σας στο φλέγον ζήτημα που δεν προξενούν κακό μόνο σε εμάς τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή, τους κτηνοτρόφους, στον ίδιο τον καταναλωτή (που δε βάζει ποιοτικό προϊόν στο πιάτο του) και στην ίδια την πολιτεία, που χάνοντας η μικρομεσαία επιχείρηση, χάνει έσοδα από τον «κορμό των φοροεισπρακτικών μέτρων».

Συνοψίζοντας, σας επισείουμε την προσοχή, ελπίζοντας πως θα λάβετε μέτρα για την τήρηση του υγιούς ανταγωνισμού και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

 

  1. Η ΠΟΚΚ παρούσα σε πρωτοποριακές κινήσεις

   Ως κλαδικός φορέας, που αντιπροσωπεύει το κρέας, έχει ως στόχο τη συστηματική μελέτη και την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου με συλλογική διεκδίκηση αναπτύσσοντας μεταξύ των μελών της το πνεύμα της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Με γνώμονα αυτό, γίνεται κατανοητή η συμμετοχή της στη νέα διεπαγγελματική οργάνωση κρέατος και κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), που εν μέσω των αντιξοοτήτων οι οποίες ταλανίζουν την ανθρωπότητα, καθίσταται για μια ακόμα φορά θεμελιωτής μιας προσπάθειας που αποσκοπεί να ενώσει ισότιμα φορείς και ενώσεις, που άπτονται του κρέατος και του ζωικού κεφαλαίου γενικότερα, και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην ανόρθωση της οικονομίας μας.

  1. Ανατιμήσεις – Καύσιμα – Ενέργεια

   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών εν μέσω των συγκυριών που βιώνουμε παγκοσμίως και προκειμένου να τονωθεί η οικονομία η οποία βάλλεται πανταχόθεν προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης και ταυτόχρονα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Επιπλέον, αύξηση της εκατοστιαίας επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων που επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων μας εξαιτίας της 24ώρης χρήσης των ψυκτικών μηχανημάτων και παράλληλα μείωση των έμμεσων φόρων (χρεώσεις Δήμων) οι οποίοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να γίνονται αναποτελεσματικές οι όποιες κρατικές επιδοτήσεις.

 

  1. Κρατική μέριμνα – επιχορήγηση

   Ως επαγγελματίες του κλάδου, θεωρούμε αναγκαίο να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε τεχνολογικές εξελίξεις, κάτι που συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη προσφορά των υπηρεσιών μας. Με τον τρόπο αυτό, εκσυγχρονίζουμε τα καταστήματά μας με νέου τύπου ταμειακές- ζυγιστικές μηχανές, πράγμα το οποίο αποσκοπεί στην ταχύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού και ταυτόχρονα μας καθιστά άψογους σε οιονδήποτε έλεγχο του εκάστοτε μηχανισμού. Παρόλα αυτά το κόστος παραμένει υπέρογκο και δυσανάλογο των προσδοκιών μας. Για το λόγο αυτό θα ήταν ευχής έργον να υπάρξει μια χρηματοδότηση- πριμοδότηση μέσω ΕΣΠΑ , ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε των υποχρεώσεών μας.

  Παρά την υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση του χώρου του κρέατος, ατομικά και μέσω της ομοσπονδίας μας συλλογικά, καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε όμως, ως καταναλωτές και εμείς, αδυνατούμε να σηκώσουμε πρόσθετα μέτρα τα οποία όχι μόνο δυσχεραίνουν το έργο μας αλλά θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις μας σε εξαφάνιση. Μολαταύτα ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες και προσδοκούμε στην επίλυση των προτάσεών μας .

   Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και σας παρακαλούμε να εντείνετε τις ενέργειές σας σε ότι έχει να κάνει με την επίλυση των προβλημάτων μας. !!!

ΣΦΡΑΓΙΔΑ Π.Ο.Κ.Κ.

Πολιτική Cookies & Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τον ιστότοπό μας.

Πατώντας "Αποδοχή" συμφωνείτε με την Πολιτική Cookies & Απορρήτου μας.